Trekpop in onderhoud

trekverkeerdSystemen die al lange tijd in gebruik zijn hebben de neiging om onvoorspelbaar gedrag te gaan vertonen bij aanpassingen. Vaak is dit een gevolg van in de loop der jaren aangebrachte systeemwijzigingen en aanvullende functionaliteiten. Een bijkomend probleem bij oude systemen is het ontbreken van kennis over de werking, omdat de makers zijn vertrokken en de documentatie niet alles beschrijft.

Een van onze informatieregisseurs had bij een systeem aanpassingen te maken met zulk onvoorspelbaar gedrag. Zij vergeleek (metafoor) zo’n systeem met de problemen die ontstaan bij langdurig gebruik van een trekpop.

 

 

 

<KLIK OP AFBEELDING>

 

trekgoedEen trekpop waarvan de touwtjes door de jaren heen ofwel versleten zijn, ofwel vervangen door nieuwe draaitjes. Bij een trekpop verwacht je door aan het touwtje te trekken, dat de armpjes en beentjes voorspelbaar gedrag vertonen. Dat gaat jaren goed. Maar in de loop der jaren zijn nieuwe touwtjes en nieuwe knoopjes gemaakt. Er zijn extra touwtjes naast bestaande touwtjes gekomen en de oude touwtjes zijn blijven zitten omdat men bang is dat er nog ergens een armpje of beentje afhankelijk is van het oude touwtje. Soms zijn er touwtjes gebroken, maar blijven we er vrolijk aan trekken, ook al beweegt er niets meer.

Om te voorkomen dat de touwtjes in de war raken, te veel slijten of breken, is het zaak regelmatig preventief onderhoud uit te voeren. Onderzoek alle bewegende delen en alle verbindingen en zorg dat de trekpop de juiste beweging maakt en geen onvoorspelbare.

 

 

<KLIK OP AFBEELDING>

 

Ook bij systemen adviseren wij preventief onderhoud om onvoorspelbaar gedrag te voorkomen. Speciale aandacht zouden wij geven aan de onderdelen van het systeem waar aanpassingen op zijn gedaan in de loop der jaren.